1. ZUPA Z SOCZEWICY
Trochę za dużo kukurmy "mi się wsypało" i nieco gorzkawa wyszła, ale poza tym naprawdę warta powtórzenia.
Na pewno zdrowa i pożywna
·
1,5 szklanki
czerwonej soczewicy,
·
4 średnie
ziemniaki,
·
1 średnia
cebula,
·
2 duże ząbki
czosnku,
·
5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego,
·
kminek,
·
kurkuma,
·
tymianek,
·
sól ziołowa,
·
sól,
Przygotowanie:
1.
Nastaw ok. 2,5
litra wody w garnku. Ziemniaki pokrojone w kostkę i soczewicę wrzuć do
gotującej się wody.
2. Obierz i pokrój
cebulę oraz czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż na maśle.
3. Wsyp do zupy przyprawy.
4. Dodaj koncentrat i pomieszaj.
5. Wrzuć cebulę i czosnek z patelni.
6.
Wszystko
zmieszaj. Chwilę gotuj
2. OWSIANE CIASTECZKA
Przepisów na ciasteczka owsiane znalazłam kilka i nie mogłam się zdecydować, postanowiłam więc sprawdzać je po kolei. Tym razem piekłam według przepisu znajdującego się poniżej ze słonecznikiem i suszonymi morelami.. Ostatnio były z otrębami pszennymi.
100 g prażonego słonecznika
150g miękkiego masła
100g brązowego cukru
1 jajko
aromat migdałowy
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
250g płatków owsianych
100g posiekanych suszonych
moreli
1. Masło
ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać
aromat wymieszać.
2. W
drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
3. Do
masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
4. Dodać
płatki owsiane, słonecznik, morele, wymieszać (powstanie gęsta masa).
5. Ciasto
nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub ręką formować
kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg
przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5
minut na blaszce, żeby stwardniały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz