środa, 10 kwietnia 2013

kulinarnie

Z powodu dużej ilości godzin spędzanych w domu, trzeba te godziny czymś wypełniać. Oprócz siedzenia przed komputerem siedziałam ostatnio w kuchni:) więc dodaję kolejne przepisy wyszperane w necie i sprawdzone:

1. ZUPA Z SOCZEWICY
Trochę za dużo kukurmy "mi się wsypało" i nieco gorzkawa wyszła, ale poza tym naprawdę warta powtórzenia.
Na pewno zdrowa i pożywna

·         1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
·         4 średnie ziemniaki,
·         1 średnia cebula,
·         2 duże ząbki czosnku,
·         5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
·         kminek,
·         kurkuma,
·         tymianek,
·         sól ziołowa,
·         sól,

Przygotowanie:
1.       Nastaw ok. 2,5 litra wody w garnku. Ziemniaki pokrojone w kostkę i soczewicę wrzuć do gotującej się wody.
2.       Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż na maśle.
3.       Wsyp do zupy przyprawy.
4.       Dodaj koncentrat i pomieszaj.
5.       Wrzuć cebulę i czosnek z patelni.
6.       Wszystko zmieszaj. Chwilę gotuj 

2. OWSIANE CIASTECZKA

      Przepisów na ciasteczka owsiane znalazłam kilka i nie mogłam się zdecydować, postanowiłam więc sprawdzać je po kolei. Tym razem piekłam według przepisu znajdującego się poniżej ze słonecznikiem i suszonymi morelami.. Ostatnio były z otrębami pszennymi.






 

                         100 g prażonego słonecznika

                         150g miękkiego masła

                         100g brązowego cukru
                         1 jajko
                        aromat migdałowy
                        100g mąki pszennej
                        1/2 łyżeczki sody
                        2 łyżeczki cynamonu
                        250g płatków owsianych
                        100g posiekanych suszonych moreli

1.       Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat  wymieszać.
2.       W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
3.       Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
4.       Dodać płatki owsiane, słonecznik, morele, wymieszać (powstanie gęsta masa).
5.       Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub ręką formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz