niedziela, 11 stycznia 2015

Kurze bułeczki

To doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwych kajzerek:) Jest prosty i szybki.

Pomysł podpatrzyłam u Pani Kasi na zajęciach kulinarnych. Pani Kasia prowadzi w "mojej" szkole zajęcia kulinarne z dzieciakami. Nie wiem skąd ona czerpie pomysły ale co tydzień dzieciaki przygotowują coś pyszniejszego:)

Składniki (dla jednej osoby) 

  • bułka kajzerka (pewno można wykorzystać tutaj każda inną również)
  • jajko 
  • plasterek wędliny (opcjonalnie)
  • ser
  • szczypiorek do posypania

 Z bułki trzeba zrobić "gniazdko" należy odciąć górę i wydrążyć środek. Do środka wkładamy wędlinę, na to rozbijamy surowe jajko i posypujemy je sola (może być również pieprzem) na górze układamy plasterek sera, lub posypujemy startym. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 12-15 min, do ścięcia się jajka. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
I już:)

Wyobrażam też sobie taką bułeczkę z podpieczonymi wcześniej na masełku pieczarkami mmm......




Pyszności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz