wtorek, 26 maja 2015

Zamość

 Pierogi Zamojskie

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju 
Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrób (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Składniki na farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 1 duża cebula
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju na złoty kolor. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg, ziemniaki, uprażoną cebulkę. Wymieszaj farsz dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziewaj placuszki z pierogowego ciasta. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie. Wyciągaj dwie minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz