Pierogi Zamojskie
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrób (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.
Składniki na farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
- 1 duża cebula
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 100 g twarogu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju
na złoty kolor. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj
pokruszony twaróg, ziemniaki, uprażoną cebulkę. Wymieszaj farsz
dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziewaj placuszki z pierogowego
ciasta. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie. Wyciągaj dwie minuty
po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz