niedziela, 27 stycznia 2013

Amerykańskie smaki

Coś co na pewno kojarzy mi się ze Stanami to Brownie...
Oczywiście jeszcze wiele innych rzeczy, ale dziś było słodkie szaleństwo w amerykańskim stylu. 

Przepis okazał się prosty:

  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • (50 g łuskanych orzechów włoskich lub laskowych)

 

  • Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 
  • Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. 
  • Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. 
  • Blachę  wyłożyć pergaminem ciasto wlać na blachę. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut (170 st. C - 35 min).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz